Posted on

Tips för dig som ska flytta till en studentlägenhet

Är det dags att flytta hemifrån för första gången? För många går det allra första flyttlasset till en studentlägenhet. Givetvis finns det ofta vissa skillnader mellan att flytta till en studentlägenhet och till exempel till ett hus med en partner. Till exempel är det ofta enklare rent praktiskt – du kanske inte ens behöver anlita en flyttfirma? Den svåraste delen med att flytta till en studentlägenhet är oftast inte det praktiska – utan att över huvud taget hitta en.

Utnyttja dina kontakter

Ett bra sätt att hitta studentlägenheter är att använda sig av sina kontakter. Även om man inte har ett alltför brett kontaktnät kan man bli förvånad över vilken hjälp man faktiskt kan få. En enkel post på Facebook eller Twitter kan räcka riktigt långt. Har du många följare eller vänner kommer det givetvis att räcka längre. Förhoppningsvis känner du någon, som känner någon, som har en kompis som strax skall lämna den stad du vill flytta till.

Ha tålamod

Bara för att du inte hittar ett boende precis vid terminstart är det inte kört. I många fall blir det betydligt enklare bara några veckor eller månader efter att terminen har inletts. Detta efter att folk hittar andra boenden eller hoppar av programmet de valt att studera. Till dess krävs givetvis en tillfällig lösning. Kanske går det att hitta ett boende utanför staden och pendla in till skolan under en period? Kanske går det att bo hos en vän i några veckor? Mönstret är i alla fall att det blir lättare med boende ett tag efter att skolan har börjat.

Finns bostadsgaranti?

En del studentstäder erbjuder bostadsgaranti för studenter som är nyinflyttade. Medan en sådan kan du boka en flyttfirma ganska tidigt – men se till att skicka in en korrekt ansökan hos flyttfirmor Stockholm först. Vanligt är att du blir erbjuden en bostad ett par veckor efter att en ansökan har skickats in.

För att bostadsgarantin ska kunna hållas kan inte alltid lägenheter till studentens exakta preferenser erbjudas. Det kan till exempel hända att du får ett rum i en större lägenhet som är tänkt att delas med andra studenter. Att dela på en större lägenhet kan dock bli en bra fördel, eftersom du snabbt får chansen att lära känna nya människor. Att ha en helt egen lägenhet kan göra detta lite svårare.

Att ordna det praktiska

När du väl har hittat en plats att bo på behöver det praktiska ordnas. I många fall, speciellt om du delar lägenhet, behöver du inte ens anlita en flyttfirma. Det kan ofta vara smidigare att köpa till exempel en enkel säng på plats i staden, om det inte redan finns i lägenheten. Ska du flytta till en helt egen lägenhet är det givetvis ingen större skillnad mot en vanlig, mindre flytt. Om du inte har hjälp från vänner och bekanta kan det vara aktuellt att ta hjälp av en flyttfirma i sådana fall.

Att hitta en studentbostad är inte alltid lätt – men när det väl är klart, kan du pusta ut.